Lipidy

Szeroka grupa występujących w naturze związków chemicznych.

Zaliczają się do nich;

  • tłuszcze
  • woski
  • sterole (witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K)

Funkcje lipidów;

  • magazynowanie energii
  • tworzenie błon biologicznych
  • udział w przesyłaniu sygnałów.

Lipidy to związki hydrofobowe( takie które mają małe powinowactwo do wody, czyli na pewno nie będą się z nią łączyć ) bądź amfifilowe cząsteczki (które na jednym końcu posiadają grupy rozpuszczalne w jednym rozpuszczalniku, a na drugim grupy rozpuszczalne w drugim rozpuszczalniku).

Biologiczne lipidy powstają w całości lub częściowo z dwóch odrębnych typów podjednostek „cegiełek”

  • grup ketoacylowych
  • izoprenowych

Lipidy można podzielić również na 8 grup:

  1. kwasy tłuszczowe
  2. glicerolipidy
  3. glicerofosfolipidy
  4. sfingolipidy
  5. glikolipidy
  6. związki poliketydowe (pochodne kondensacji podjednostek ketoacylowych)
  7. sterole
  8. lipidy prenylowe (produkty kondensacji podjednostek izoprenoidowych).

Funkcje lipidów w organizmie:

  • zapasowa
  • izolacyjną
  • amortyzacyjną narządy wewnętrzne
  • budulcowa (budują błony biologiczne (głownie fosfolipidy)
  • ułatwiają wchłanianie i transport we krwi witamin nie rozpuszczalnych w wodzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

kosmetologia może być też i fascynacją……