Szeroka grupa występujących w naturze związków chemicznych.
Zaliczają się do nich;
- tłuszcze
- woski
- sterole (witaminy rozpuszczalne w tłuszczach A, D, E, K)
Funkcje lipidów;
- magazynowanie energii
- tworzenie błon biologicznych
- udział w przesyłaniu sygnałów.
Lipidy to związki hydrofobowe( takie które mają małe powinowactwo do wody, czyli na pewno nie będą się z nią łączyć ) bądź amfifilowe cząsteczki (które na jednym końcu posiadają grupy rozpuszczalne w jednym rozpuszczalniku, a na drugim grupy rozpuszczalne w drugim rozpuszczalniku).
Biologiczne lipidy powstają w całości lub częściowo z dwóch odrębnych typów podjednostek „cegiełek”
- grup ketoacylowych
- izoprenowych
Lipidy można podzielić również na 8 grup:
- kwasy tłuszczowe
- glicerolipidy
- glicerofosfolipidy
- sfingolipidy
- glikolipidy
- związki poliketydowe (pochodne kondensacji podjednostek ketoacylowych)
- sterole
- lipidy prenylowe (produkty kondensacji podjednostek izoprenoidowych).
Funkcje lipidów w organizmie:
- zapasowa
- izolacyjną
- amortyzacyjną narządy wewnętrzne
- budulcowa (budują błony biologiczne (głownie fosfolipidy)
- ułatwiają wchłanianie i transport we krwi witamin nie rozpuszczalnych w wodzie.