Krzem i Cynk
Oba przeciwdziałają zwiotczeniom, zapobiegają zmarszczkom i poprawiają elastyczność skóry.
Krzem przeciwdziała cellulitowi i wzmacnia naczynka krwionośne. Znajdziesz w bananach, kaszy gryczanej, owocach morza.
Cynk neutralizuje wolne rodniki i wspomaga produkcję kolagenu.Cynk w jedzeniu: jest w orzechach, rybach, owocach morza, mięsie, fasoli i produktach pełnoziarnistych.
Witaminy z grupy B
Przeciwdziałają procesowi glikacji, ujędrniają i uelastyczniają skórę, hamują procesy zapalne.Witaminy z grupy B w jedzeniu pestki dyni, słonecznika, sezam, orzechy brazylijskie, warzywa strączkowe, awokado, łososia, drożdże, mleko, jajka.
Witamina A
Dotlenia skórę, spowalnia starzenie, wzmacnia włókna kolagenu i elastyny. Witaminę A znajdziesz; w jajkach, maśle, wątróbce. W postaci beta-karotenu (który w organizmie jest przekształcany w retinol) – w żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach i warzywach (marchew, pomidor, morele, papryka) i w zielonych warzywach (sałata, szpinak, brokuły).
Witamina C
Niezbędna do produkcji kolagenu, ma właściwości antyutleniające. Znajdziesz ją w: papryka, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, szpinak, brukselka, kalafior, cytrusy.
Koenzym Q10
Naturalny antyoksydant produkowany przez organizm, ale z czasem wytwarza się go coraz mniej. Dlatego trzeba uzupełniać go dietą. Warto spożywać go w towarzystwie tłuszczu.Co jeść?: ryby, podroby, produkty pełnoziarniste, oleje, otręby, brokuły, szpinak.
Witamina E
Przeciwdziała procesom zapalnym, chroni włókna kolagenowe, łagodzi skutki działania promieni UV, ujędrnia i uelastycznia skórę. Produkty bogate w Witaminę E jagody, orzechy, migdały, oleje, kapustę, tłuste ryby.
Źródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jedzenie-dobre-dla-cery-co-jesc-zeby-miec-piekna-i-jedrna-skore_42144.html